Huiskamer Oostquartier

Buurthuis Oostquartier is gelegen aan de Provincialeweg 96 in Oosteind.

Het dorpshuis Oostquartier in Oosteind is een plaats van samenkomst voor het gehele dorp en al zijn inwoners waarvoor allerlei activiteiten gehouden worden.

Het Oostquartier is gevestigd in de voormalige jongensschool die Oosteind ooit rijk was.

Verenigingen houden er vergaderingen en bijeenkomsten, oefenen en kletsen achteraf lekker bij. Er wordt kaart gespeeld, koersbal, biljard, op de bazuin geblazen, gezongen en nog veel meer. Bij verkiezingen is het Oostquartier ingericht als stemlokaal voor Oosteind.

Voor alle actieve verenigingen uit Oosteind die behoefte hebben aan een ruimte om samen te komen is er een plek in het Oostquartier. Hiernaast is er ook de mogelijkheid om er een koffietafel of condoleance-bijeenkomst te houden.

Voor reserveringen en vragen is de beheerder te bereiken via:

Johan Oomen, 0162 456037, reserveren@oostquartier.nl

Het voorzieningenniveau op het gebied van ontmoetingsmogelijkheden is ook in Oosteind – en net als in andere plattelandskernen in ons land – steeds minder geworden. Niet dat het dorpshuis als stamkroeg door het leven gaat, maar een café moeten we al jaren ontberen in Oosteind. Zonder het Oostquartier zouden velen ‘echt achter de geraniums belanden’.

De Huiskamer in het Oostquartier

In de huiskamer van het dorpshuis aan de Provincialeweg is een gezellig sfeertje en kan er ook een lekker pilsje gedronken worden. De grotere achterzaal biedt meer plaats dan de kleinere huiskamer en kan ingezet worden voor grotere activiteiten zoals b.v. carnaval of druk bezochte vergaderingen.

In de bovenzaal wordt vaak, onder het genot van een lekker drankje, aan vier tafels gekaart en klotsen de ballen met regelmaat op de twee biljarttafels. De sfeer is er gemoedelijk.

De heemkunde heeft ook een klein kamertje in gebruik op de bovenverdieping waar ook hun archief keurig is opgeslagen en waar ze regelmatig samenkomen.

Stukje Oostquartier geschiedenis

Het oorspronkelijke gebouw is van 1921 en was een pand met drie lokalen dat was bestemd voor onderwijs aan katholieke jongens. Twee jaren later, in 1923, is er al een verdieping op gebouwd. Na ruim dertig jaren onderwijs kwam het gebouw leeg te staan omdat de leerkrachten en leerlingen verhuisd waren naar een nieuwe school elders in het dorp. Er was echter gauw een nieuwe bestemming gevonden voor de oude school.

Aanbesteding bouwen school 12-02-1921
Uitbreiding school 02-07-1923

Het werd een dorpshuis, een gemeenschapshuis, een verenigingsgebouw, een buurthuis, een ontmoetingsplaats met de naam Oostquartier. Huiskamer van Oosteind, een mooie en juiste benaming.

De naam Oostquartier heeft het vermoedelijk te danken aan het feit dat Oosteind enkele honderden jaren geleden genoemd werd als het Oostkwartier (Oostquartier).

In 2004 is het hele Oostquartier verbouwd om de mogelijke geluidsoverlast voor de omgeving te verminderen en is het eind 2004 feestelijk (her)opend.

Beheerder:  Johan Oomen

Adres: Provincialeweg 96, 4909AL, Oosteind

E-mail:  reserveren@oostquartier.nl

Telefoon: 0162 456037

Verbouwing 2004